blauwalgen

blauwalgen

Verbetering waterkwaliteit

Verspreiden Phoslock

Drijflaag blauwalgen

Bouwen zanddam

Zwanen in recreatieplas

Blauwalgen

Wat zijn blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriŽn in het oppervlaktewater die eruit zien als wier. Ze zetten met behulp van zonlicht kooldioxide om in zuurstof. Hun cellen zijn eenvoudiger opgebouwd dan die van veel andere algen. Zij hebben meestal een groene kleur. Sommige soorten zijn roodbruin. De wetenschappelijke naam is cyanobacteriŽn.

Blauwalgen kunnen overlast veroorzaken voor recreanten. Ze produceren giftige stoffen, waar mens en dier ziek van kunnen worden.

Groeiperiode

Tijdens perioden van warm weer, kunnen blauwalgen zich snel vermeerderen. 's-Nachts gebruiken de algen veel zuurstof waardoor er te weinig over kan blijven voor andere dieren zoals vissen.

Blauwalgen groeien optimaal bij temperaturen tussen 20 en 30 graden. Daarom vindt de ontwikkeling van blauwalgen of drijflagen vaak plaats vanaf juli. De grootste concentraties van blauwalgen komen voor in augustus en september.

Drijflagen

Sommige soorten vormen een drijflaag. Dat is een verhoogde concentratie van cellen aan de oppervlakte. Een drijflaag kan zich ophopen aan de oevers van meren, op stranden en in jachthavens.

 

Microscoopfoto van alg

 

Drijflaag blauwalgen

Drijflaag blauwalgen